Mikä on SHMY?

cropped-img_0128_2.jpg

SUOMEN HEMS-MIEHISTÖYHDISTYS RY. – TOIMINNAN ESITTELY

Suomen HEMS- miehistöyhdistys ry. edustaa kaikkia Suomen alueella toimivissa lääkintähelikoptereissa työssä olevia miehistöjäseniä. HEMS (Helicopter Emergency Medical Service) on vakiintunut termi, jolla tarkoitetaan helikopterilla tapahtuvaa ensihoitopalvelua. Siinä helikopterilla tuodaan onnettomuuspaikalle tai sairaskohtauksen saaneen potilaan luo korkeamman tason lääketieteellistä osaamista, ja potilas voidaan tilanteen vaatiessa kuljettaa nopeammin ilmateitse asianmukaiseen sairaalaan. Yleisimpiä helikopteripalvelua vaativia tapahtumia ovat mm. liikenneonnettomuudet, elottomuudet sekä erilaiset aivoverenvuodot.

Suomessa toimii tällä hetkellä kuusi lääkintähelikopteria, jotka toimivat FinnHEMS- kattojärjestön alaisuudessa. FinnHEMS on viiden yliopistosairaalan yhdessä omistama valtakunnallinen hallinnointiyksikkö, joka kilpailuttaa helikopteritoimijat ja laatii sopimukset niiden kanssa, valvoo tukikohtien laatu- ja turvallisuuskriteerien täyttymistä sekä vastaa tukikohtapalveluiden hallinnoinnista. Lisäksi sillä on tutkimus- ja kehityspalvelujen yksikkö joka omalta osaltaan tukee ensihoidon kehittymistä Suomessa. Helikopterikeskukset ovat Vantaalla, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. FinnHEMS:n yksiköiden lisäksi Sodankylässä toimii keräysvaroin ylläpidetty helikopteriyksikkö ja Maarianhaminassa toimii lähinnä sairaaloiden välisiin siirtolentoihin keskittyvä lääkintäkopteri.

HEMS- yksiköiden miehistö koostuu Suomessa lentäjästä, lääkäristä ja HCM:stä (Helicopter Crew Member). Poikkeuksena on Rovaniemen kopteri, jonka miehistö on katsottu toimivan parhaiten kahden lentäjän ja ensihoitajaparin miehityksellä. HCM on ensihoidon ammattilainen (ensihoitaja tai palomies), jonka tehtävänä on lennon aikana avustaa lentäjää, vastata laskussa ollessa koneen turvallisuudesta sekä kohteessa avustaa lääkäriä potilaan hoidossa. Hänen rooliaan on kuvailtu tiimin tärkeimmäksi kokonaistoiminnan kannalta. Hän käy runsaasti ilmailualan koulutuksia sekä joutuu ylläpitämään osaamistaan vuotuisilla lentosimulaatioilla sekä lääketieteellisellä koulutuksella.

HEMS- yksikkö ei pelkästään toimi alueellaan operatiivisessa työssä, vaan nostaa usein omalla läsnäolollaan alueen ensihoidon tasoa kouluttamalla alueen henkilöstöä ja opiskelijoita sekä tarjoamalla konsultaatiopalveluita alueen ensihoitoyksiköille sekä terveysasemille. Yksiköiden työntekijät ovat alansa ehdotonta huippua ja tiimit ovat usein ensimmäisenä tuomassa maahan uusia tutkimuksiin perustuvia hoitokäytäntöjä ja toimenpiteitä, viimeisimpänä mm. verituotteiden tuominen jo kentällä potilaille annettavaksi.

Suomen HEMS- miehistöyhdistys (SHMY) perustettiin vuonna 2008 kokoamaan kaikkien koptereiden miehistöjäsenet, tarjoamaan väylän tiedonvälitykseen sekä tukemaan jäseniensä kouluttautumista. SHMY järjestää helmikuussa 2016 HEMS- akuuttihoitopäivät, joiden tarkoituksena on kouluttaa omaa jäsenistöä, mahdollistaa eri HEMS- keskusten henkilöstön tapaaminen sekä tuoda mahdollisuus muille ensihoidon toimijoille saada lisää tietoa HEMS- toiminnasta. Koulutuspäivistä on tarkoitus tehdä vuotuinen tapahtuma.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s